/ Blogok / / Moziblog

Moziblog

Egy blog a filmpremierekről, hírekről, újdonságokról, érdekességekről, avagy mindenről mit érdemes tudni annak aki szereti a filmeket.

Gviktor 2010.01.20. - 16:28 1193883 látogatás 21 bejegyzés

Valentin nap

2010-02-09 10:57:59

A film Los Angeles-i párok és szinglik szerelmi életének fordulópontjait mutatja be, melyekre természetesen a szerelmesek nagy napján kerül sor.Ennyi sztár egész biztosan még nem játszott együtt. A női oldalt Jessica Biel, Anne Hathaway, Jessica Alba, Julia Roberts, Jennifer Garner, Shirley MacLaine, Queen Latifah és Emma Roberts erősíti, míg a szerelmes férfiakat Bradley Cooper, Ashton Kutcher, Patrick Dempsey, Hector Elizondo, Jamie Foxx és Carter Jenkins képviseli. Az egymást keresztező szerelmi történeteket a romantikus vígjáték nem kisebb szakembere, mint Garry Marshall (többek közt a Micsoda Nő! és a Neveletlen Hercegnő rendezője) fogja össze.Hozzászólások száma: (0)

Jön az apádra ütök 3!

2010-02-06 15:55:57

 Ben Stiller folytatni akarja az Apádra ütök - Vejedre ütök filmeket. A harmadik rész Little Fockers munkacímen fut (2011-re várható), és a gyereknevelés nehézségeiről szólna. Robert de Niro és Owen Wilson örömmel benne lennének egy folytatásban, Wilson ráadásul már főszerepet kapna (az előző két filmben csak pár mondata volt). A rendező viszont biztosan nem a korábbi részeket jegyző Jay Roach lesz, mivel ő a Dinner for Scmucks című vígjátékot forgatja a DreamWorksnek. Helyette a Universal stúdió Paul Weitzet (Amerikai pite) vagy Peyton Reedet (Az igenember) szeretné leszerződtetni az új filmhez.

(forrás: via yahoonews)


Hozzászólások száma: (0)

Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj

2010-02-02 22:15:27


Ismerd meg önmagad – ezt tanácsolták a régi görögök, és Percy Jackson ismeri is magát. Legalább is azt hiszi. A 12 éves srác nem tökéletes gyerek, jó néhány iskolából kirúgták már, de ő jól elvan így is. Hamarosan azonban rájön, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Egy furcsa idegen rábeszéli anyját, hogy küldje el egy különös nyári táborba, ami nem más, mint a félistenek titkos kiképzőközpontja. Percy itt tudja meg, hogy ő igazából Poszeidón eltitkolt fia. A fiú a görög mitológia szereplői között találja magát, és kénytelen részt venni hadakozásaikban: őt küldik el, hogy visszaszerezze Zeusz ellopott villámját, amit Hadész, az alvilág ura rejteget.

Percy földön, égen és föld alatt üldözi a lopott villámot, közben nagyon jól szórakozik a halhatatlanok között, és isteni szerencséje van: teljesíti a feladatát, eljut New Yorkba, ahol az Empire State Building tetején várja őt az istenek és emberek ura: Zeusz.


Hozzászólások száma: (0)

Újdonságok

2010-02-01 15:16:50

  • Lesz Jurassic Park IV, viszont nem folytatva a trilógiát, hanem egy teljesen új alapokon álló dínómozit készít majd Joe Johnston. A rendező jelenleg még a Farkasemberen dolgozik, de megkérdezték jövőbeli terveiről is. A riportban elmondta, hogy egy teljesen új sztorit fognak írni, elszakad az előző három résztől, ezzel gyakorlatilag egy új trilógia veszi kezdetét.  • Mark Wahlberg 2005-ös thrillerét akarja folytatni, a Négy tesót (Four Brothers), egyszerűen, közérthetően Five Brothers címmel. Az biztos, hogy Wahlberg komolyan gondolja, mert az írópárost már - David Elliot és Paul Lovett (G.I. Joe: A kobra árnyéka) – ráállította a szkript megírására.  • Ha már folytatások, akkor: még nem hivatalosan, de bejelentették, hogy igen, jön a Szellemirtók 3 és igen, Ivan Reitman akarja rendezni. A forgatókönyv első vázlata már kész, és már elkezdték az újabb finomításokat. Reitman reméli, hogy valamikor 2010-ben el tudják kezdeni a forgatást és a filmet 2011 táján bemutathatják. Még nem tudni kik lesznek a szellemvadászok, mennyire maradnak a régiek, és mennyire lesz új generáció a vásznon.  • Kill Bill 3, Quentin Tarantino rendezésében? Jöhet. Persze Tarantino semmit sem árult el, hogy miképp válik trilógiává a franchise, de annyit tudunk, hogy 2014-re akarja befejezni.  • Azt ugye már mindenki tudja, hogy nem lesz Pókember 4, mert kicsit rendet tettek a Sony háza táján és kirúgták az egész csapatot, így Sam Raimi-t és Toby Maguire-t is. A reboot pedig Peter Parker még gimis éveivel kezdi majd. Ezzel a témával azért lehetne még hosszabban foglalkozni, de most nem mennék bele. A legutóbbi pletyka szerint pedig sok név jött szóba, de a legtöbben Mark Webbet (500 Days of Summer) mondják mint új rendezőjét a pókbalhénak.Hozzászólások száma: (0)

A farkasember

2010-01-29 14:46:51

 


Lawrence Talbot gyermekkora azon az éjszakán ért véget, amikor édesanyja meghalt. Miután elhagyta Blackmoor álmos kis falucskáját, évtizedeken át próbált felépülni és felejteni. Ám amikor fivére menyasszonya, Gwen kinyomozza hollétét, hogy segítsen neki megtalálni elveszett szerelmét, Talbot hazatér, hogy részt vegyen a keresésben. Megtudja, hogy valami gyilkolja a falucska lakóit - valami, aminek brutális az ereje és kielégíthetetlen a vérszomja. Kiderül továbbá, hogy egy gyanús detektív érkezett a Scotland Yardról, aki nyomoz az ügyben. Ahogy Lawrence elkezdi összerakni a véres kirakós darabjait, tudomást szerez egy ősi átokról. Akit ez az átok sújt, az teliholdkor vérfarkassá változik. Ahhoz, hogy véget vessen az öldöklésnek és megvédje a nőt, akit közben megszeretett, Talbotnak el kell pusztítania a gonosz lényt a Blackmoort övező erdőben. Ám miközben a rémséges szörnyre vadászik, ez a hányatott múltú férfi felfedezi a saját sötét oldalát… amelyről elképzelni sem tudta, hogy létezik.


Hozzászólások száma: (0)

Egek ura

2010-01-27 13:47:34

 Ha létezik vállalkozás, mely virágozni képes a gazdasági válság idején, az valószínűleg egy olyan cég, mely az alkalmazottak elbocsátására szakosodott. A kissé suta magyar címet kapott Egek urában van egy ilyen üzlet, igen nagy területre kiterjedően (valószínűleg az egész Államokat lefedően) dolgozik, s érzelmileg megkeményedett embereket kíván meg, akinek nincs semmilyen helyi kötődésük, mert óriási távolságokat kell megtenni a rossz hír szakszerű és kíméletes közléséért.


Ryan Bingham (George Clooney), ennél a cégnél dolgozik, megrögzött agglegény, akihez senki sem tartozik, testvérétől, családjától elidegenedett ember. Mérhetetlen cinizmussal figyeli a társadalom bevett útjait, mint a házasság és a hagyományosnak mondott életutak, míg ő egyre gyűjti az égben szerzett mérföldeket és különböző plasztikkártyákat, és melyek, úgy tűnik, jó alapot biztosítanak a saját világában. Még előadásokat is tart, arról, milyen nagy terhet jelentenek általában a tárgyak, az emlékek, az autó és a ház.
Számunkra azonban nem nyújt olyan érdekfeszítő alapot a film első, idegenebbik fele. Úgy a negyvenedik percben történik meg az áttörés, amikor Clooney vagyis Ryan fiatal kolléganője, Natalie (Anna Kendrick) telefonbeszélgetéséből kihallja, hogy barátjával éppen róla beszélnek. "Öreg" -kapja el a szót, és hirtelen meg kell néznie magát az üveg tükröződésében. Innentől nagyon személyessé válik a férfi története és közben rá kell jönnünk, hogy mennyire szükséges volt a bevezető. Rés keletkezik a pajzson és mi is kezdjük felfedezni vele együtt, milyen különbségek mutatkoznak meg az egyedül töltött életének szürkesége és az egyik útja alkalmával megismert, vele egykorú hölgy, Alex (Vera Farmiga) társaságában eltöltött idő között. Mellesleg, nemigen volt még szerep, ami ennyire illik a negyvenes éveiben járó, gyerekesen csillogó szemű és őszülő hajú George Clooney-hoz.


A legjobb a filmben az, hogy közben, vagy inkább utána mindenki el tud egy kicsit merengeni a saját életén. Mert nagyon sokan vagyunk, akik így-vagy úgy valamit másképp akarunk csinálni, vagy mert efelé tart a mai társadalom, letértünk a bejárt útról. Nemcsak Ryan ilyen szereplő, de a kezdő kolléganő, Natalie is. Az a félelmetes ezekben a szituációkban, hogy mennyire benne lehet ragadni. Amikor Ryan életében sor kerülne arra, hogy hangos szóval kimondja tévedését, inkább hallgat, mert könnyebb elfogadni Alex szavait, de önmagába nézve azért ki nem mondottan ott van, hogy közel fél évszázadosan, mennyire szánalmas, hogy benne ragadt az örök gyerek szerepében. De mi azért tudjuk, hála a nagyszerű színészi játéknak, ezt az érzést ott látjuk Clooney szemében. Aztán, hogy ez végső soron egy társadalmi probléma is, külön jól sikerültnek tartom a befejezést. Nem biztos, hogy az egyes ember megnyugtató megoldást tud találni, talán már az felfedezés is nagy előrelépés, hogy felsejlik mindaz, amink lehetne.


Hozzászólások száma: (0)

Extraordinary Measures

2010-01-25 21:40:14Még 2008 júniusában kaptunk egy hírt, amiben arról tudósítottak, hogy Harrison Ford és Brendan Fraser egy igaz történeten alapuló filmdrámában fog szerepelni. Az Extraordinary Measures egy házaspár John (Brendan Fraser) és Aileen Crowley (Keri Russell) megható története, akiknek két gyermeke egy nagyon ritka genetikai rendellenességben szenved. A szülők már hajszál híján teljesen feladták a reményt gyermekeik gyógyulásának ügyében, amikor john összetalálkozik egy kutatóval (Harrison Ford) aki, a birtokában van egy lehetséges gyógymódnak. A film alapját egy Wall Street Journal-ban megjelent cikk, majd az azt követő könyv – Geeta Anand: The Cure – szolgáltatta. A rendező Tom Vaughan ( Míg a jackpot el nem választ) már el is kezdte az forgatást, a várható bemutató 2010. március 19.

Hozzászólások száma: (0)

Báthory Erzsébet- Bűnös vagy ártatlan?

2010-01-25 10:52:41

Báthory Erzsébet – bűnös vagy ártatlan? 


2010. január 20-án kerül a magyar mozikba a szlovák rendező, Juraj Jakubisko tizenötödik nagyjátékfilmje, mely Báthory Erzsébet életét, a híres olasz festőhöz, Caravaggiohoz fűződő szerelmét, továbbá a legbefolyásosabb magyar nemesi családokhoz kapcsolódó házassági kötelékét, valamint Thurzó György nádor intrikáit mutatja be. A „Báthory” c. film a szlovák Jakubisko Film produkciós társaság, az egyesült királysági Film and Music Entertainment, valamint a magyar Eurofilm Stúdió koprodukciójában készült.


Báthory Erzsébet rendkívüli személyisége már évszázadok óta foglalkoztatja a történészeket. Még ma is, négyszáz évvel a halála után, rendkívüli módon megoszlanak a vélemények életének, illetve bűnösségének megítéléséről. A Guinness Rekordok Könyve szerint az emberiség történelme során Báthory Erzsébet nevéhez kapcsolódik az egy nő által elkövetett legtöbb gyilkosság, szám szerint 650.Juraj Jakubisko a grófnőről megjelent művek elolvasását, valamint a történelmi anyagok áttanulmányozását követően ettől eltérő következtetésre jutott: véleménye szerint ez a reneszánsz, intelligens és művelt nő a vagyonára szemet vető személyek ármánykodásának az áldozata lett.A film nem akarja felvállalni a dokumentumfilm vagy a történelmi játékfilm szerepét. Ugyanakkor a rendező tartja magát a történelmileg hiteles tényekhez és a fel nem tárt részeket, az ún. fehér foltokat, saját fantáziájával tölti ki. Így került be a filmbe például Caravaggio személye.A főszerepekre a rendező számos nemzetközi hírnevű, illetve neves cseh és szlovák színészt kért fel. Báthory Erzsébetet Anna Friel, brit színésznő (Pushing Daisies, Szentivánéji Álom) személyesíti meg, férjét Nádasdy Ferencet Vincent Regan (Trója, Gagyi Lovag) alakítja. Caravaggio szerepében Hans Matheson (Dr. Zsivágó, Félhomály, Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes) tűnik fel. A történet negyedik főszereplőjét, Thurzó György nádort Karel Roden (15 perc hírnév, Bourne-csapda) játssza. A felsoroltakon kívül további neves színészek is szerephez jutottak a filmben: Franco Nero (Még drágább az életed, Honfoglalás), II. Mátyás király szerepét kapta.


Hozzászólások száma: (0)

Készül a Karib-tenger kalózai 4!

2010-01-24 10:18:58

„Jövőre, áprilisban és májusban kezdjük forgatni a Kalóz 4-et,” árulta el a Disney egyik nagykutyája az 2009. évi Comic Con rendezvényen.A Karib-tenger kalózai 4.: 2010-ben csapó indulÚgy tűnik, 2010 tavaszán kezdik forgatni A Karib-tenger kalózai negyedik felvonását. Erről a Disney produkciós vezetője, Oren Aviv árult el némi információt. „Jövőre, áprilisban és májusban kezdjük forgatni a Kalóz 4-et,” mondta.Ám, hogy mégis mikor kerülne mozikba a franchise következő epizódja, Aviv elárulta, hogy az egeres cég 2011-et célozta meg. Továbbá bevallotta, reményei szerint ez a film egy új trilógia első része lesz.E mellett hozzátette, Jack Sparrow kapitány háttértörténetéről alapvetőleg nem sokat tudni. „Az eddigi filmek egyre nagyobb szabásúak és bonyolultabbak lettek, több szempontból is izgalmasak. Újra akarom indítani az egészet, és megmaradni az eredeti koncepciónál, karakter-felépítésnél.” Hogy Aviv mire gondolt, azt nem kötötte az érdeklődők orrára.


Hozzászólások száma: (0)

Sherlock Holmes

2010-01-22 17:48:13Alapos újrafazonírozást kapott a fiktív magándetektívek ősatyja. Guy Ritchie látványorientált kalandmozijában nem a pipafüstben érlelt briliáns gondolatmenet, hanem egy-egy jól irányzott jobbegyenes tesz pontot az ügyek végére.A man with smartly-styled hair and a rogueish smirk stands with his hands crossed at his waist. He is wearing an intricately-patterned waistcoat and hip-length leather trenchcoat. Over his shoulder looks a man with a moustache in a more traditional English suit wearing a top hat and leather gloves and holding a cane across his shoulder. The background contains a display featuring a window, obscured by the two men, surrounded by shelves containing objects including a revolver, a raven and a bottle. Above the shelves appear various visions including a gaunt-looking man in a high-collared coat, a bulldog and a woman with a seductive smile. Above the window the title
Bár valójában nem Sherlock Holmes volt a krimi irodalom első magándetektíve, a legtöbben mégis úgy gondolják, hogy az ő kabátjából bújtak elő mindazon nyomozók, akik a mai napig benépesítik könyveink lapjait, mozivásznainkat és tévéképernyőinket. Sir Arthur Conan Doyle bizonyára maga sem gondolta, hogy egy műfaji ikont hoz létre, mikor 1887-ben megírta A bíborvörös dolgozószoba rejtélye című regényt, melyben Holmes először indult egy megoldhatatlannak tűnő eset felderítésére. A teremtmény hamarosan önállósította magát, így hiába tette el Doyle láb alól Az utolsó eset című novellában, az olvasóközönség féktelen dühe visszahozta őt a halálból.


Holmes nem pusztán teremtőjét hajtotta szolgasorba, a gyöngyvásznat is hamar meghódította. Az egyik legnépszerűbb zsáner archetipikus kulcsfigurájaként persze nem is volt nehéz dolga, így amellett, hogy filmes detektívek egész sorát inspirálta, ő maga a filmtörténet legtöbbet foglalkoztatott fiktív karaktere lett. A bűnügyi rejtvényfejtés intellektuális izgalma azonban sokszor kevésnek bizonyult, így a mainstream Sherlock Holmes-filmek más irányba kezdtek tapogatózni: ha nem épp a detektív magánéletéről rántották le a leplet (Sherlock Holmes magánélete), akkor akciódús ifjúkori eredettörténetet kreáltak a karakterhez (A fiatal Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa). Guy Ritchie opusa is ezen az úton halad, jó adag romantikával és kalandelemekkel vértezi fel az ingerre éhező nézői tekintetek ellen a középpontban álló krimi-szálat.A megszilárdult Holmes-ikonográfia kikezdése üdítően hat egy bizonyos határig, Ritchie azonban oly messzire merészkedik ezen a téren, hogy az már a karakter legbelső lényegét fenyegeti. A külsődleges attribútumok – hórihorgas termet, hosszú pipa, kockás kalap – elhagyása semmiféle hiányérzetet nem okoz, az viszont kifejezetten zavarba ejtő, hogy Holmes ezúttal legalább annyit használja az öklét, mint az eszét. Persze maga Conan Doyle is rendkívüli boksztudással ruházta fel detektívét, de a bűnügyek megoldását csak a legritkább esetben bízta a test-test elleni küzdelmekre. A Robert Downey Jr. által megformált Holmes viszont lépten-nyomon csetepatéba keveredik, így a pipafüstben érlelt briliáns gondolatmenetek helyett ezúttal egy-egy jól irányzott jobbegyenessel tesz pontot az ügyek végére (és hiába hangsúlyozza ki többször a film, hogy Holmesnál a verekedés is tudományos alapokon nyugszik).


Mindezzel nem az a legfőbb gond, hogy eltávolodik Conan Doyle szellemiségétől. Együtt tudnánk élni a tudattal, hogy bár elveszítjük Sherlock Holmes-t, viszont kapunk cserébe egy tökös viktoriánus szuperhőst. A karakternek ez az áthangolása azonban sehogy sem passzol össze a film alapkonfliktusával, vagyis a racionális világszemlélet és okkultizmus vérre menő csatájával. A nyomozásnak ugyanis nem egy bűncselekmény feltárása a végső célja (és nem is a politikai világrend megőrzése, ahogy helyenként sugallja a rendező), hanem a tudományos világkép megóvása mindenféle népbutító babonaságtól. A sátán kutyájában találkoztunk ezzel a képlettel először, melyben Holmes a Baskerville-örököst is majdnem feláldozta annak érdekében, hogy megcáfolja a túlvilági fenevad létezését, ezúttal pedig egy nagyratörő Lord mágikus praktikái mögött rejlő szemfényvesztést kell lelepleznie.


 A bűnügyi történetnek tehát nem morális, hanem ismeretelméleti tétje van – ezt a klasszikus detektívtörténetekben kódolt szellemi küzdelmet degradálja a film az akció végletekig fokozásával, hiszen a racionalizmus diadala nem annyira Holmes lehengerlő intellektusán, inkább boksztudásán múlik. Logikailag tehát egy pillanatra sem jelent kihívást számára az eset, csak végig kell bunyóznia magát London alvilágán, hogy elérjen a megoldáshoz. A harmatgyenge antagonista sem segít sokat a helyzeten. Hiába Mark Strong személyes karizmája, Lord Blackwood nem kap elég teret a kibontakozásra. Alig van a színen, és mikor megjelenik, akkor is pusztán jelentőségteljes ostobaságokra futja tőle. Összességében olyan hatást kelt, mint egy frusztrált, pályatévesztett bűvész, aki csak félreértésből került a politikai-szektavezetői pályára. Figurája már csak azért is súlytalan marad, mert nem több puszta bábnál az igazi főgonosz kezében, aki majd a folytatásokban fog csak kilépni a napfényre.


A film erényei közé tartozik viszont a stilizált 19. századi atmoszféra, melyet kiválóan ragad meg a rendező. Misztika és ráció viadalához tökéletes kulisszát szolgáltatnak a viktoriánus London mocskos utcái, ahol az okkult szertartásokat végző titkos társaságok vígan megférnek az ipari forradalom vívmányaival. A szereplőgárdára sem lehet panasz, külön említést érdemel a központi duó – Holmes és Watson összetett, „se veled, se nélküled”-viszonya rendkívül szellemesen kerül bemutatásra. Robert Downey Jr. csuklóból hozza azt a pimasz lezserséget, melyet megszokhattunk tőle, de Jude Law is nagyszerűen feszeng az aggályoskodó Watson szerepében. Kettejük szüntelen cívódása sokkal szórakoztatóbb, mint a film derekánál rohamosan ellaposodó krimi-szál. Reméljük a második részben már nem egy feketébe bújtatott bohóc lesz Holmes ellenfele, és detektívünk méltóbb vetélytársra talál a megátalkodott Moriarty professzor személyében.
Hozzászólások száma: (0)

  <<  1 2 3  >>