/ Blogok / / Moziblog

Moziblog

Egy blog a filmpremierekről, hírekről, újdonságokról, érdekességekről, avagy mindenről mit érdemes tudni annak aki szereti a filmeket.

Gviktor 2010.01.20. - 16:28 1197178 látogatás 7 bejegyzés

A farkasember

2010-01-29 14:46:51

 


Lawrence Talbot gyermekkora azon az éjszakán ért véget, amikor édesanyja meghalt. Miután elhagyta Blackmoor álmos kis falucskáját, évtizedeken át próbált felépülni és felejteni. Ám amikor fivére menyasszonya, Gwen kinyomozza hollétét, hogy segítsen neki megtalálni elveszett szerelmét, Talbot hazatér, hogy részt vegyen a keresésben. Megtudja, hogy valami gyilkolja a falucska lakóit - valami, aminek brutális az ereje és kielégíthetetlen a vérszomja. Kiderül továbbá, hogy egy gyanús detektív érkezett a Scotland Yardról, aki nyomoz az ügyben. Ahogy Lawrence elkezdi összerakni a véres kirakós darabjait, tudomást szerez egy ősi átokról. Akit ez az átok sújt, az teliholdkor vérfarkassá változik. Ahhoz, hogy véget vessen az öldöklésnek és megvédje a nőt, akit közben megszeretett, Talbotnak el kell pusztítania a gonosz lényt a Blackmoort övező erdőben. Ám miközben a rémséges szörnyre vadászik, ez a hányatott múltú férfi felfedezi a saját sötét oldalát… amelyről elképzelni sem tudta, hogy létezik.


Hozzászólások száma: (0)

Egek ura

2010-01-27 13:47:34

 Ha létezik vállalkozás, mely virágozni képes a gazdasági válság idején, az valószínűleg egy olyan cég, mely az alkalmazottak elbocsátására szakosodott. A kissé suta magyar címet kapott Egek urában van egy ilyen üzlet, igen nagy területre kiterjedően (valószínűleg az egész Államokat lefedően) dolgozik, s érzelmileg megkeményedett embereket kíván meg, akinek nincs semmilyen helyi kötődésük, mert óriási távolságokat kell megtenni a rossz hír szakszerű és kíméletes közléséért.


Ryan Bingham (George Clooney), ennél a cégnél dolgozik, megrögzött agglegény, akihez senki sem tartozik, testvérétől, családjától elidegenedett ember. Mérhetetlen cinizmussal figyeli a társadalom bevett útjait, mint a házasság és a hagyományosnak mondott életutak, míg ő egyre gyűjti az égben szerzett mérföldeket és különböző plasztikkártyákat, és melyek, úgy tűnik, jó alapot biztosítanak a saját világában. Még előadásokat is tart, arról, milyen nagy terhet jelentenek általában a tárgyak, az emlékek, az autó és a ház.
Számunkra azonban nem nyújt olyan érdekfeszítő alapot a film első, idegenebbik fele. Úgy a negyvenedik percben történik meg az áttörés, amikor Clooney vagyis Ryan fiatal kolléganője, Natalie (Anna Kendrick) telefonbeszélgetéséből kihallja, hogy barátjával éppen róla beszélnek. "Öreg" -kapja el a szót, és hirtelen meg kell néznie magát az üveg tükröződésében. Innentől nagyon személyessé válik a férfi története és közben rá kell jönnünk, hogy mennyire szükséges volt a bevezető. Rés keletkezik a pajzson és mi is kezdjük felfedezni vele együtt, milyen különbségek mutatkoznak meg az egyedül töltött életének szürkesége és az egyik útja alkalmával megismert, vele egykorú hölgy, Alex (Vera Farmiga) társaságában eltöltött idő között. Mellesleg, nemigen volt még szerep, ami ennyire illik a negyvenes éveiben járó, gyerekesen csillogó szemű és őszülő hajú George Clooney-hoz.


A legjobb a filmben az, hogy közben, vagy inkább utána mindenki el tud egy kicsit merengeni a saját életén. Mert nagyon sokan vagyunk, akik így-vagy úgy valamit másképp akarunk csinálni, vagy mert efelé tart a mai társadalom, letértünk a bejárt útról. Nemcsak Ryan ilyen szereplő, de a kezdő kolléganő, Natalie is. Az a félelmetes ezekben a szituációkban, hogy mennyire benne lehet ragadni. Amikor Ryan életében sor kerülne arra, hogy hangos szóval kimondja tévedését, inkább hallgat, mert könnyebb elfogadni Alex szavait, de önmagába nézve azért ki nem mondottan ott van, hogy közel fél évszázadosan, mennyire szánalmas, hogy benne ragadt az örök gyerek szerepében. De mi azért tudjuk, hála a nagyszerű színészi játéknak, ezt az érzést ott látjuk Clooney szemében. Aztán, hogy ez végső soron egy társadalmi probléma is, külön jól sikerültnek tartom a befejezést. Nem biztos, hogy az egyes ember megnyugtató megoldást tud találni, talán már az felfedezés is nagy előrelépés, hogy felsejlik mindaz, amink lehetne.


Hozzászólások száma: (0)

Extraordinary Measures

2010-01-25 21:40:14Még 2008 júniusában kaptunk egy hírt, amiben arról tudósítottak, hogy Harrison Ford és Brendan Fraser egy igaz történeten alapuló filmdrámában fog szerepelni. Az Extraordinary Measures egy házaspár John (Brendan Fraser) és Aileen Crowley (Keri Russell) megható története, akiknek két gyermeke egy nagyon ritka genetikai rendellenességben szenved. A szülők már hajszál híján teljesen feladták a reményt gyermekeik gyógyulásának ügyében, amikor john összetalálkozik egy kutatóval (Harrison Ford) aki, a birtokában van egy lehetséges gyógymódnak. A film alapját egy Wall Street Journal-ban megjelent cikk, majd az azt követő könyv – Geeta Anand: The Cure – szolgáltatta. A rendező Tom Vaughan ( Míg a jackpot el nem választ) már el is kezdte az forgatást, a várható bemutató 2010. március 19.

Hozzászólások száma: (0)

Báthory Erzsébet- Bűnös vagy ártatlan?

2010-01-25 10:52:41

Báthory Erzsébet – bűnös vagy ártatlan? 


2010. január 20-án kerül a magyar mozikba a szlovák rendező, Juraj Jakubisko tizenötödik nagyjátékfilmje, mely Báthory Erzsébet életét, a híres olasz festőhöz, Caravaggiohoz fűződő szerelmét, továbbá a legbefolyásosabb magyar nemesi családokhoz kapcsolódó házassági kötelékét, valamint Thurzó György nádor intrikáit mutatja be. A „Báthory” c. film a szlovák Jakubisko Film produkciós társaság, az egyesült királysági Film and Music Entertainment, valamint a magyar Eurofilm Stúdió koprodukciójában készült.


Báthory Erzsébet rendkívüli személyisége már évszázadok óta foglalkoztatja a történészeket. Még ma is, négyszáz évvel a halála után, rendkívüli módon megoszlanak a vélemények életének, illetve bűnösségének megítéléséről. A Guinness Rekordok Könyve szerint az emberiség történelme során Báthory Erzsébet nevéhez kapcsolódik az egy nő által elkövetett legtöbb gyilkosság, szám szerint 650.Juraj Jakubisko a grófnőről megjelent művek elolvasását, valamint a történelmi anyagok áttanulmányozását követően ettől eltérő következtetésre jutott: véleménye szerint ez a reneszánsz, intelligens és művelt nő a vagyonára szemet vető személyek ármánykodásának az áldozata lett.A film nem akarja felvállalni a dokumentumfilm vagy a történelmi játékfilm szerepét. Ugyanakkor a rendező tartja magát a történelmileg hiteles tényekhez és a fel nem tárt részeket, az ún. fehér foltokat, saját fantáziájával tölti ki. Így került be a filmbe például Caravaggio személye.A főszerepekre a rendező számos nemzetközi hírnevű, illetve neves cseh és szlovák színészt kért fel. Báthory Erzsébetet Anna Friel, brit színésznő (Pushing Daisies, Szentivánéji Álom) személyesíti meg, férjét Nádasdy Ferencet Vincent Regan (Trója, Gagyi Lovag) alakítja. Caravaggio szerepében Hans Matheson (Dr. Zsivágó, Félhomály, Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes) tűnik fel. A történet negyedik főszereplőjét, Thurzó György nádort Karel Roden (15 perc hírnév, Bourne-csapda) játssza. A felsoroltakon kívül további neves színészek is szerephez jutottak a filmben: Franco Nero (Még drágább az életed, Honfoglalás), II. Mátyás király szerepét kapta.


Hozzászólások száma: (0)

Készül a Karib-tenger kalózai 4!

2010-01-24 10:18:58

„Jövőre, áprilisban és májusban kezdjük forgatni a Kalóz 4-et,” árulta el a Disney egyik nagykutyája az 2009. évi Comic Con rendezvényen.A Karib-tenger kalózai 4.: 2010-ben csapó indulÚgy tűnik, 2010 tavaszán kezdik forgatni A Karib-tenger kalózai negyedik felvonását. Erről a Disney produkciós vezetője, Oren Aviv árult el némi információt. „Jövőre, áprilisban és májusban kezdjük forgatni a Kalóz 4-et,” mondta.Ám, hogy mégis mikor kerülne mozikba a franchise következő epizódja, Aviv elárulta, hogy az egeres cég 2011-et célozta meg. Továbbá bevallotta, reményei szerint ez a film egy új trilógia első része lesz.E mellett hozzátette, Jack Sparrow kapitány háttértörténetéről alapvetőleg nem sokat tudni. „Az eddigi filmek egyre nagyobb szabásúak és bonyolultabbak lettek, több szempontból is izgalmasak. Újra akarom indítani az egészet, és megmaradni az eredeti koncepciónál, karakter-felépítésnél.” Hogy Aviv mire gondolt, azt nem kötötte az érdeklődők orrára.


Hozzászólások száma: (0)

Sherlock Holmes

2010-01-22 17:48:13Alapos újrafazonírozást kapott a fiktív magándetektívek ősatyja. Guy Ritchie látványorientált kalandmozijában nem a pipafüstben érlelt briliáns gondolatmenet, hanem egy-egy jól irányzott jobbegyenes tesz pontot az ügyek végére.A man with smartly-styled hair and a rogueish smirk stands with his hands crossed at his waist. He is wearing an intricately-patterned waistcoat and hip-length leather trenchcoat. Over his shoulder looks a man with a moustache in a more traditional English suit wearing a top hat and leather gloves and holding a cane across his shoulder. The background contains a display featuring a window, obscured by the two men, surrounded by shelves containing objects including a revolver, a raven and a bottle. Above the shelves appear various visions including a gaunt-looking man in a high-collared coat, a bulldog and a woman with a seductive smile. Above the window the title
Bár valójában nem Sherlock Holmes volt a krimi irodalom első magándetektíve, a legtöbben mégis úgy gondolják, hogy az ő kabátjából bújtak elő mindazon nyomozók, akik a mai napig benépesítik könyveink lapjait, mozivásznainkat és tévéképernyőinket. Sir Arthur Conan Doyle bizonyára maga sem gondolta, hogy egy műfaji ikont hoz létre, mikor 1887-ben megírta A bíborvörös dolgozószoba rejtélye című regényt, melyben Holmes először indult egy megoldhatatlannak tűnő eset felderítésére. A teremtmény hamarosan önállósította magát, így hiába tette el Doyle láb alól Az utolsó eset című novellában, az olvasóközönség féktelen dühe visszahozta őt a halálból.


Holmes nem pusztán teremtőjét hajtotta szolgasorba, a gyöngyvásznat is hamar meghódította. Az egyik legnépszerűbb zsáner archetipikus kulcsfigurájaként persze nem is volt nehéz dolga, így amellett, hogy filmes detektívek egész sorát inspirálta, ő maga a filmtörténet legtöbbet foglalkoztatott fiktív karaktere lett. A bűnügyi rejtvényfejtés intellektuális izgalma azonban sokszor kevésnek bizonyult, így a mainstream Sherlock Holmes-filmek más irányba kezdtek tapogatózni: ha nem épp a detektív magánéletéről rántották le a leplet (Sherlock Holmes magánélete), akkor akciódús ifjúkori eredettörténetet kreáltak a karakterhez (A fiatal Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa). Guy Ritchie opusa is ezen az úton halad, jó adag romantikával és kalandelemekkel vértezi fel az ingerre éhező nézői tekintetek ellen a középpontban álló krimi-szálat.A megszilárdult Holmes-ikonográfia kikezdése üdítően hat egy bizonyos határig, Ritchie azonban oly messzire merészkedik ezen a téren, hogy az már a karakter legbelső lényegét fenyegeti. A külsődleges attribútumok – hórihorgas termet, hosszú pipa, kockás kalap – elhagyása semmiféle hiányérzetet nem okoz, az viszont kifejezetten zavarba ejtő, hogy Holmes ezúttal legalább annyit használja az öklét, mint az eszét. Persze maga Conan Doyle is rendkívüli boksztudással ruházta fel detektívét, de a bűnügyek megoldását csak a legritkább esetben bízta a test-test elleni küzdelmekre. A Robert Downey Jr. által megformált Holmes viszont lépten-nyomon csetepatéba keveredik, így a pipafüstben érlelt briliáns gondolatmenetek helyett ezúttal egy-egy jól irányzott jobbegyenessel tesz pontot az ügyek végére (és hiába hangsúlyozza ki többször a film, hogy Holmesnál a verekedés is tudományos alapokon nyugszik).


Mindezzel nem az a legfőbb gond, hogy eltávolodik Conan Doyle szellemiségétől. Együtt tudnánk élni a tudattal, hogy bár elveszítjük Sherlock Holmes-t, viszont kapunk cserébe egy tökös viktoriánus szuperhőst. A karakternek ez az áthangolása azonban sehogy sem passzol össze a film alapkonfliktusával, vagyis a racionális világszemlélet és okkultizmus vérre menő csatájával. A nyomozásnak ugyanis nem egy bűncselekmény feltárása a végső célja (és nem is a politikai világrend megőrzése, ahogy helyenként sugallja a rendező), hanem a tudományos világkép megóvása mindenféle népbutító babonaságtól. A sátán kutyájában találkoztunk ezzel a képlettel először, melyben Holmes a Baskerville-örököst is majdnem feláldozta annak érdekében, hogy megcáfolja a túlvilági fenevad létezését, ezúttal pedig egy nagyratörő Lord mágikus praktikái mögött rejlő szemfényvesztést kell lelepleznie.


 A bűnügyi történetnek tehát nem morális, hanem ismeretelméleti tétje van – ezt a klasszikus detektívtörténetekben kódolt szellemi küzdelmet degradálja a film az akció végletekig fokozásával, hiszen a racionalizmus diadala nem annyira Holmes lehengerlő intellektusán, inkább boksztudásán múlik. Logikailag tehát egy pillanatra sem jelent kihívást számára az eset, csak végig kell bunyóznia magát London alvilágán, hogy elérjen a megoldáshoz. A harmatgyenge antagonista sem segít sokat a helyzeten. Hiába Mark Strong személyes karizmája, Lord Blackwood nem kap elég teret a kibontakozásra. Alig van a színen, és mikor megjelenik, akkor is pusztán jelentőségteljes ostobaságokra futja tőle. Összességében olyan hatást kelt, mint egy frusztrált, pályatévesztett bűvész, aki csak félreértésből került a politikai-szektavezetői pályára. Figurája már csak azért is súlytalan marad, mert nem több puszta bábnál az igazi főgonosz kezében, aki majd a folytatásokban fog csak kilépni a napfényre.


A film erényei közé tartozik viszont a stilizált 19. századi atmoszféra, melyet kiválóan ragad meg a rendező. Misztika és ráció viadalához tökéletes kulisszát szolgáltatnak a viktoriánus London mocskos utcái, ahol az okkult szertartásokat végző titkos társaságok vígan megférnek az ipari forradalom vívmányaival. A szereplőgárdára sem lehet panasz, külön említést érdemel a központi duó – Holmes és Watson összetett, „se veled, se nélküled”-viszonya rendkívül szellemesen kerül bemutatásra. Robert Downey Jr. csuklóból hozza azt a pimasz lezserséget, melyet megszokhattunk tőle, de Jude Law is nagyszerűen feszeng az aggályoskodó Watson szerepében. Kettejük szüntelen cívódása sokkal szórakoztatóbb, mint a film derekánál rohamosan ellaposodó krimi-szál. Reméljük a második részben már nem egy feketébe bújtatott bohóc lesz Holmes ellenfele, és detektívünk méltóbb vetélytársra talál a megátalkodott Moriarty professzor személyében.
Hozzászólások száma: (0)

Avatar

2010-01-21 15:29:49

Miről másról is szólna az első bejegyésem mint a manapság rekordoat döntögető moziról, az Avatar ról. Íme néhány érdekesség:-
 

Az Avatar egy 2009 decemberében bemutatott 3D-s sci-fi film James Cameron rendezésében. A film 230 millió dolláros költségvetéssel készült, rengeteg technikai újítást és trükköt felhasználva, melyek nagy részét maga James Cameron talált ki és valósított meg. Érdekessége, hogy a híres rendező már világhírű műve, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg.Mivel nem tudta volna megvalósítani az akkori technikákkal az Avatart, várt tíz évet. Amikor 2002-ben a mozikba került Peter Jackson rendezésében A Gyűrűk Ura trilógia második része, úgy vélte, a technika már eléggé magas szinten van, így komolyabban kezdett el foglalkozni a filmmel. A film forgatása két évet vett igénybe, a végeredmény pedig egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal (CGI) készített kasszasiker lett, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.A 22. század közepén az emberek már képesek a csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát, melyen életre lelnek. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a na'vik is élnek a bolygón. A lények kb. három méter magasak, kékek, és térdhajlatig érő farkuk van. Nyelvük és kultúrájuk is felfoghatatlanul különbözik az emberektől, harmóniában élnek a környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtainiumot (kilója a Földön 20 millió dollárt ér). A kitermelést egy RDA nevű részvénytársaság végzi, az ellenséges környezet miatt egy zsoldoshadsereg védelme alatt. A problémát az okozza, hogy a na'vik "faluja", a több száz méter magasba nyúló Otthonfa a legfontosabb unobtainium-lelőhely fölött található.
 

Jake Sully, a deréktől lerokkant háborús veterán is a Pandorára utazik, hogy átvegye halott ikertestvére helyét egy tudományos programban, amelyben testvére kutatóként dolgozott.

Neytiri és Jake Sully (avatárként)Az RDA egyik tudósa, Dr. Grace Augustine kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy na'viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Jake vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé. A kutatás mellett a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes titokban megbízza Jake-et, hogy végezzen felderítő munkát egy esetleges katonai akcióhoz, ha nem tudják rávenni az őslakosokat a békés költözésre. Cserébe megígéri neki, hogy a program végén egy gerincműtéttel "visszakapja a saját lábát".

Jake azonnal kap a lehetőségen és élvezettel teszteli új testét, amelyben visszakapja a szabad és egészséges mozgás lehetőségét. Első bevetésén Grace és egy másik tudós, Norm Spellman avatárját kíséri el a dzsungelbe. Egy thanator elől menekülve elszakad társaitól és az éjszakát egyedül tölti az erdőben, amikor viperwolfok egész falkája tör rá. Életét egy na'vi lány, Neytiri menti meg, majd egy különös jelenés hatására a törzs vezetőihez viszik, ahol kiderül, hogy a lány a törzs vezetőjének lánya. Szülei úgy döntenek, hogy Jake velük maradhat és tanulhat. Neytirit bízzák meg a feladattal, hogy felügyelje és tanítsa őt. Jake egyre többször kapcsol át valódi teste és avatárja közt, kezdetben együttműködik a katonákkal és a tudományos programban is. Azonban egyre inkább egy na'vi szemével látja a világot, akik lassan befogadják s időközben beleszeret Neytiribe is. Amikor az RDA és a sereg úgy dönt, hogy lejárt a türelmi idő és megtámadják a na'vikat, átáll az ő oldalukra, mert rájön, hogy az emberek ezt a bolygót is csak felemésztenék a saját hasznukra. A véres összecsapás elkerülhetetlen.

Neytiri és Jake sully avatárkéntCameron és a film más készítői szinte teljesen megalkották a film világát, a legapróbb részletig. George Lucas, a Star Wars-filmek rendezője és kitalálója azt mondta Cameron filmjéről, hogy csak néhányan képesek arra, hogy így kitaláljanak egy világot. Azt is hozzátette, hogy nem kizárható, hogy az Avatar átveszi majd a Star Wars helyét.Mint kiderült, az összes pandorai élőlény kültakarójának egy részét (vagy egészét) egy lumineszcenciára képes anyag vonja be, melynek érdekes hatása, hogy világít a sötétben. Ez adja a pandorai éjszaka egyik szépségét: világító fák és bokrok, részben világító, hatlábú állatok.A Pandora a Polythemis/Polyphemis gázóriás körül kering. Az Alfa Centauri A nevű bolygórendszer tagja, mely a Földtől 4,37 fényévnyire található, így viszonylag, csillagközi mértékkel mérve közel van hozzánk. A hold egy buja esőerdő által borított égitest, amelyen változatos, gazdag élővilág és változatos bioszféra él.


 
A Pandora (háttérben a Polythemis gázbolygó)

Az unobtainium nevű szupravezető is található a holdon, melynek nagyon nagy az értéke. Ez az érc képes lebegni, így bizonyos lelőhelyek is lebegnek. A Pandorán így egészen különleges tájak is találhatók, ahol a gravitáció törvényének látszólag ellenszegülő, hatalmas lebegő sziklák találhatók.Légkörének nagy részét ammónia alkotja, ezért az emberek képtelenek lélegezni benne, ehhez gázálarcot kell használniuk. Mivel a növényeknek nincs szükségük fotoszintézisre, mert a naprendszer napja is más szerkezetű, leveleik pirosak, barnák, még lilák is tudnak lenni. Éjjel a növények színűknek megfelelően képesek világítani. A Pandorán élő állatfajoknak általában hat lábuk van (például a na'vik hátasainak vagy a Thanatornak), így az emberek számára igen különleges a bolygó egész élővilága.A Pandora a Polythemis/Polyphemis gázóriás körül kering. Az Alfa Centauri A nevű bolygórendszer tagja, mely a Földtől 4,37 fényévnyire található, így viszonylag, csillagközi mértékkel mérve közel van hozzánk. A hold egy buja esőerdő által borított égitest, amelyen változatos, gazdag élővilág és változatos bioszféra él.Az unobtainium nevű szupravezető is található a holdon, melynek nagyon nagy az értéke. Ez az érc képes lebegni, így bizonyos lelőhelyek is lebegnek. A Pandorán így egészen különleges tájak is találhatók, ahol a gravitáció törvényének látszólag ellenszegülő, hatalmas lebegő sziklák találhatók.

A film háttereA film nagy részét stúdiókban forgatták. Nagyjából 2009 márciusa körül Cameron elvitte az egész stábot Hawaii dzsungeleibe tréningezni, hogy megtapasztalják, milyen körülmények uralkodhatnak a Pandorán.Bár az Avatar csak 2009 decemberében került a mozikba, már 2007-ben tudni lehetett róla. A két év alatt nem sok hír került elő róla, csupán néhány Concept Art. Július 23-án, 12:45 és 2:00 között Cameron és a film egyéb készítői rövid tájékoztató adtak a filmről. Augusztus 21-én Avatar Dayt, vagyis Avatar Napot tartottak, amikor a világ legtöbb mozijában (Magyarországon is) megnézhettek 15 percet a filmből, az új, három perces előzetessel és James Cameron személyes tájékoztatójával együtt. A vetítésekről számoló kritikák vegyesek voltak, többségében pozitív visszajelzéseket tapasztalhattak a készítők.Szeptember elejére megjelent az első néhány hivatalos kép és poszter. Az első előzetes, a teaser-trailer nem nyerte el a kritikusok tetszését, ám az október végén a mozikba és a netre felkerülő, három és fél perces, rengeteg információt és spoilert tartalmazó már igen. Ezután szint egy csapásra beindult az Avatar marketingje, csaknem naponta kerültek elő werkfilmek, TV-spotok és interjúk. A South Park készítői, a McDonald's és az LG is reklámozta a filmet. Rengeteg filmes blogon olvashattunk újabbnál újabb híreket. Cameron alig látszott ki a különböző meghívások, marketing-események, interjúk közül, többek közt részt vett a 60 Minutes című amerikai show egyik adásában, ahol beszélhetett a részben általa kitalált technikákról, melyek szerves részét képzik az Avatarnak.November 24-én a hivatalos honlap (http://www.avatarmovie.com) végre megújult, és bárki letölthetett egy speciális programot, mellyel megtekinthető az ún. interaktív előzetes, ami információkat közölt a karakterekről, a lényekről és az emberi járművekről. December 3-ától lehetett jegyeket foglalni mind az IMAX 3D-s, a sima 3D-s és a hagyományos mozik vetítéseire, a helyek gyorsan elfogytak. Szintén 3-án, (Kanadában már 2-án) sugározta a FOX a Dr. Csont (Bones) azon epizódját, melyben a szereplők sorban állnak az Avatar jegyeiért.[2] Dupla csavart jelent a promócióban, hogy az egyik Avatar-rajongó (Joel Moore[3]) mind a sorozatban, mind a filmben játszik. 7-én került fel az internetre egy majdnem négyperces dokumentumfilm a Pandora elhelyezkedéséről és élőlényeiről. Ezt, hogy még nagyobb hírnévre tegyenek szert, a mű egyik híres színésznője, Sigourney Weaver narrálásában hallhattuk.[4]Ben Stiller is reklámozta a filmet, mikor Conan O'Brian showjában szerepelt. December 14-én a film két főszereplője és a rendező egyik beszélgetése került fel az internetre, melyben tájékozódhattunk a film forgatásának egyéb körülményeiről.

BevételekMár hónapokkal a film premierje előtt több készítő is elmondta, hogy kétlik, hogy az Avatar bukás lenne. Jim Gianopulos, a Fox-cég egyik alkalmazottja elmondta, hogy ki van zárva, hogy a film ne a várt eredményeket érje el, és őszintén mondta, hogy a nézők 90%-ának tetszeni fog. Több mozis oldal (köztük hivatalosak is) már dec. 3-a után (mikortól jegyeket lehetett foglalni az első adásokra) a kasszasiker-filmek listáján az Avatart az első helyre helyezte, az akkor már majdnem egy hete a mozikba került Twilight-saga új filmjével, a Alkonyat – Újholddal szemben, ami talán kissé elhamarkodott döntés volt, de jelezte, hogy Cameron nem egy kispályás film rendezésére várt már csaknem 17 éve.A premier utáni első hétvégén csaknem 77 millió USD bevételt hozott Amerikában, világviszonylatban pedig 242 milliót. Magyarországon az első hétvégén 97 845-en voltak kíváncsiak a filmre.Cameron eddigi legsikeresebb filmje, a Titanic összesen 1 842 879 955 dollár bevételt hozott,[5] az Avatar a bemutató után eltelt egy hónapban, 2010. január 17-ig, 1 602 168 000 dollárt.[1]

Kritikai fogadtatásA film premierje előtt megjelenő különböző előzetesek vegyes érzéseket váltottak ki a kritikusokból. Amerikában nagyjából jó eredményeket értek el, Magyarországon azonban több hivatalos oldal is lebecsülte. Azt azonban ekkor el kellett ismerni, hogy az egyszerű fórumozóknak nagyon tetszettek a művel kapcsolatos hírek, és örömmel várták a premier napját.A világpremier és a sajtóvetítések utáni kritikák csaknem száz százalékosan pozitívak voltak, az addig negatív véleményeket szavaló kritikusok is megváltoztatták addigi véleményüket. Sokan dicsérték a filmet, mondván, a filmkészítés új és jelentős fejezetének egyik első tagja lehet. A Rotten Tomatoes oldalán 91%-os eredményt ért el. Néhányan viszont a történetet nem tartották igazán eredetinek.A filmnek minden bizonnyal lesznek folytatásai, szám szerint kettő. Az sem kizárható, hogy rajzfilmsorozat, vagy TV-sorozat is készül majd belőle.


Az előzetes itt megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=oDmau8GPelQ


Hozzászólások száma: (0)