versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 81423 látogatás 65 bejegyzés

Reichard Piroska: Sóhaj

2014-07-20 02:05:12

Reichard Piroska a Nyugat nevű 20. század eleji magyar folyóirat munkatársa volt már 1908-tól (alapításának az évétől). 


A költőnő jellegzetes, a női gondolatokat, problémákat és a nő helyzetét bemutató verseiről lett ismert. Ezekben a magány, szerelem, lemondás és természet visszatérő témák. 


Az általam bemutatott verse az utolsó menedékről szól. A lírai én a magányos életét kívánja feladni azért, hogy a szerelmesében élhessen tovább. Az állandó vigasztalan keresés után a költőnő már csak egy sóhajt képes kimondani:  egy utolsó vágyat fogalmaz meg, egy kérést - hogy végre hadd találja meg a békét, illetve azt a társat, akivel biztonságban érezheti magát és akitől a végső megtisztulást elvárhatja. 


A vers hangulata elégikus, lemondó, fátyolos. Nagyon vissazfogott vers, szinte félénken, megalázkodva fogalmaz - csak együttérezni lehet a megszólalóval.


  


Érezzétek át a verset, olvassátok lassan!


 


Hozzászólások száma: (0)

Osvát Erzsébet: Bőkezű július

2014-07-10 22:36:08

A következő vers szintén a nyárt köszönti, kiegészíti az előző témát! 


  


 


Hozzászólások száma: (0)

Szabó Lőrinc: Nyár

2014-07-03 16:45:02

Kissé megkésve köszöntöm a nyarat egy verssel, ami szerintem a nyári hangulatot kifejezően érzékelteti. Nekem nagyon tetszik ez a mű. 


 


Szabó Lőrinc a 20. század első felének-közepének kiemelkedő költőalakja volt, akinek költészetében a világ és a korszak ellentmondásossága jelenik meg többek között. 

Mivel - bár szeretem műveit - annyira nem ismerem Szabó Lőrinc munkásságát, a következő verset az alapján fogom röviden elemzni, hogy bennem mit ébresztett fel az olvasásakor. 

 

A vers a pillanatnyi benyomást és a nyár legjellemzőbb általános vonásait egyszerre jeleníti meg. A külső és belső világ áll szemben egymással. Kint és bent teljes csönd és béke van, kiegészítik egymást - odakint a természet szépsége, odabent a szeretett személlyel töltött együttlét okozza a harmóniát. A hangulatot érzékeltetik a nagyon rövid mondatok halmozása és a magas magánhangzók (e,é,i,í,ö,ő,ü,ű) nagy mennyisége.

 

A költő ezt a költeményt élete végén alkotta, kötetbe nem rendezte.

 


 

 

Hozzászólások száma: (0)

Juhász Gyula: Szerelem?

2014-06-26 21:50:01
Most szerelmes hangulat árasztott el, úgyhogy most egy olyan verset választottam ki, amelyiknek a szerelem és az egyén kapcsolata áll a közzéppontjában.

Azt fejezi ki, hogy a szerelem, mint érzés gyakran megmagyarázhatatlan dolog: a jelenség titokzatos, csak a mibenléte sejthető a költő számára. Az egész megfoghatatlan, mégis szép.

 

A költeményben a hangnem elég szokatlan Juhász Gyula szerelmi költészetében, mivel verseire általában a viszonzatlan a szerelem és a kedves elvesztésésén való merengés volt jellemző. Itt elfogadja a szerelem minden örömét és kínját - a végkicsengés pedig alapvetően pozitív lesz. 

 

 

Juhász Gyula a 20. századi magyar irodalom nagy impresszionista költője volt, akinek költészetét jellemzi a mélabú, reménytelenség és és a régi szerelme iránti folyamatos visszaemlékezés. 

 


 


Hozzászólások száma: (0)

Ady Endre: Sem utódja. sem boldog őse...

2014-06-25 22:45:57
Ady Endre verse magáról a megértés iránti kétségbeesett vágyról szólés nagyon őszintén, egyszerűen fogalmaz, amikor kimondja ezt. Miközben büszkén zárkózik el az őt nem értőktő, végül kénytelen beismerni, hogy mennyire magányos is valójában. Felvállalja saját magát és az értékeit, viszont azt is tudja, hogy mások elismerése nélkül nem lehet teljesen elégedett. 

 

Szerintem ez a probléma eléggé tipikus a mai fiatalok számára, hiszen mindenkiben ott van az a bizonytalan, meg nem értett személy, aki néha azt sem tudja, hogy mit kezdjen a körülötte lévő emberekkel...

A vers 1909-ből való, a Szeretném, ha szeretnétek című verseskötetből.


A vers persze sok más mondanivalót és utalást is tartalmazhat. Nektek mi jut eszetekbe róla?   


 


forrás: mek.oszk.hu


 


Hozzászólások száma: (0)

  <<  1 ... 5 6 7  >>