versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 84264 látogatás 5 bejegyzés

Petőfi Sándor: Szeptember végén

2014-09-28 21:12:31

 Petőfi Sándor 1847-ben házasodott össze Szendrey Júliával, e verset pedig nászútjukon írta a költő szerelmének. 


Bár a versben kiemelt szerepet játszik az elmúlás és a halál képe, a művet mégis Petőfi egyik legszebb szerelmes versének tekintjük. A halálról és az elfeledett kedvesről szóló részek lehet, hogy csak romantikus költői túlzások, amik csak azt hangsúlyozzák, hogy Petőfi szerelme Júlia iránt örökké tart. 


Petőfi valószínűleg a nászúton tapasztalt boldogságot, a szerelmének a beteljesülését akarta kifejezni és megőrizni ebben a versében - már a gondolattól is félt, hogy esetleg véget érne ez a boldogság vagy elveszítheti Júliát. 


 


Hozzászólások száma: (0)

Képes Géza: Szeptember

2014-09-21 15:11:06

 Képes Géza a 20.század közepének költője és műfordítója volt. Műveiben tükröződött nagy műveltsége és háttértudása. Fordított többek között arabról, perzsáról, japánról és újgörögről is. 


A következő versének (ami amellett, hogy persze a szeptemberről szól és ezért pont illik a hónaphoz) a középpontjában az áll, hogy a szeptemberről, az őszről és az elmúlásról a költőnek eszébe jut kedvese. Az egész vers egy költői tájat ábrázol: Képes Géza önmagát és szerelmét is először a természettel azonosítja; majd a 2. versszakban már csak a kedves marad megfoghatatlan, szellemszerű. A művet belengi az emlékidézés, a költő azt vizsgálja, hogy milyen érzelmeket vált ki belőle a szerelmesre való puszta gondolás. Hozzászólások száma: (0)

Nemes Nagy Ágnes: A szomj

2014-09-18 16:26:45

 Nemes Nagy Ágnes a 20. század közepén volt Magyarország egyik legkiemelkedőbb költőnője. A modern költészetet képviselte munkáival. 


Az alábbi művében Nemes Nagy Ágnes a kiteljesülés iránti olthatatlan vágyát fejezi ki. A korban botránykeltő volt a vers őszintesége és nyílt szexualitása. A lírai én a párjával való teljes egyesülést akarja, a kiteljesülést, ami azonban - mint azt a vers utolsó sorában megfogalmazza - lehetetlen.  


Hozzászólások száma: (0)

Weöres Sándor: Galagonya

2014-09-14 18:50:34

 Weöres Sándor a 20. század közepén élt költő. A költészetben kiemelkedik újító jellegű munkássága. Nagyon érdekelte a nyelv hangzása által kiváltott hatások - egy-egy szónak a hangulata, amit csupán a hangzásával lehet elérni. 


A Galagonya című verse sokszor szerepel gyerekeknek szóló verseskötetekben pörgő ritmusa és játékossága miatt. Ugyanakkor lehet rejtettebb mondanivalója is a fiatalság és az időskor ellentétéről. Mégis, maga az elolvasása nyújtja a legnagyobb élvezetet!Hozzászólások száma: (0)

Gárdonyi Géza: Szeptember

2014-09-12 17:17:37

Bár Gárdonyi Géza főleg az epikai alkotásairól, a regényeiről ismert, itt van most tőle egy vers szeptember haváról és a nyár elmúlásáról. Hozzászólások száma: (0)