versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 84254 látogatás 5 bejegyzés

Petőfi Sándor: Szerelem és bor

2014-07-24 15:35:38

 Petőfi Sándor mindig is híres volt bordalairól, itt az egyik kedvencem: 


Hozzászólások száma: (0)

Markó Béla: Haikuk az Égei-tengerről -részlet

2014-07-24 02:18:43

 A haiku a japán költészet egyik sajátos versformája. Nagyon szigorú forma, melyet erős zeneiség jellemez. A modern magyar költészetre nagy hatással van. 


Markó Béla egy kortárs magyar költő, műve itt benyomásokon és asszociációkon alapul - tehát, hogy a költőnek az adott jelenségről mi jut az eszébe. 


Nektek mi jut eszetekbe a tengerről?


Markó Béla: Haikuk az Égei-tengerrőlHozzászólások száma: (0)

Reichard Piroska: Sóhaj

2014-07-20 02:05:12

Reichard Piroska a Nyugat nevű 20. század eleji magyar folyóirat munkatársa volt már 1908-tól (alapításának az évétől). 


A költőnő jellegzetes, a női gondolatokat, problémákat és a nő helyzetét bemutató verseiről lett ismert. Ezekben a magány, szerelem, lemondás és természet visszatérő témák. 


Az általam bemutatott verse az utolsó menedékről szól. A lírai én a magányos életét kívánja feladni azért, hogy a szerelmesében élhessen tovább. Az állandó vigasztalan keresés után a költőnő már csak egy sóhajt képes kimondani:  egy utolsó vágyat fogalmaz meg, egy kérést - hogy végre hadd találja meg a békét, illetve azt a társat, akivel biztonságban érezheti magát és akitől a végső megtisztulást elvárhatja. 


A vers hangulata elégikus, lemondó, fátyolos. Nagyon vissazfogott vers, szinte félénken, megalázkodva fogalmaz - csak együttérezni lehet a megszólalóval.


  


Érezzétek át a verset, olvassátok lassan!


 


Hozzászólások száma: (0)

Osvát Erzsébet: Bőkezű július

2014-07-10 22:36:08

A következő vers szintén a nyárt köszönti, kiegészíti az előző témát! 


  


 


Hozzászólások száma: (0)

Szabó Lőrinc: Nyár

2014-07-03 16:45:02

Kissé megkésve köszöntöm a nyarat egy verssel, ami szerintem a nyári hangulatot kifejezően érzékelteti. Nekem nagyon tetszik ez a mű. 


 


Szabó Lőrinc a 20. század első felének-közepének kiemelkedő költőalakja volt, akinek költészetében a világ és a korszak ellentmondásossága jelenik meg többek között. 

Mivel - bár szeretem műveit - annyira nem ismerem Szabó Lőrinc munkásságát, a következő verset az alapján fogom röviden elemzni, hogy bennem mit ébresztett fel az olvasásakor. 

 

A vers a pillanatnyi benyomást és a nyár legjellemzőbb általános vonásait egyszerre jeleníti meg. A külső és belső világ áll szemben egymással. Kint és bent teljes csönd és béke van, kiegészítik egymást - odakint a természet szépsége, odabent a szeretett személlyel töltött együttlét okozza a harmóniát. A hangulatot érzékeltetik a nagyon rövid mondatok halmozása és a magas magánhangzók (e,é,i,í,ö,ő,ü,ű) nagy mennyisége.

 

A költő ezt a költeményt élete végén alkotta, kötetbe nem rendezte.

 


 

 

Hozzászólások száma: (0)