versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 84252 látogatás 2 bejegyzés

Juhász Gyula: Szerelem?

2014-06-26 21:50:01
Most szerelmes hangulat árasztott el, úgyhogy most egy olyan verset választottam ki, amelyiknek a szerelem és az egyén kapcsolata áll a közzéppontjában.

Azt fejezi ki, hogy a szerelem, mint érzés gyakran megmagyarázhatatlan dolog: a jelenség titokzatos, csak a mibenléte sejthető a költő számára. Az egész megfoghatatlan, mégis szép.

 

A költeményben a hangnem elég szokatlan Juhász Gyula szerelmi költészetében, mivel verseire általában a viszonzatlan a szerelem és a kedves elvesztésésén való merengés volt jellemző. Itt elfogadja a szerelem minden örömét és kínját - a végkicsengés pedig alapvetően pozitív lesz. 

 

 

Juhász Gyula a 20. századi magyar irodalom nagy impresszionista költője volt, akinek költészetét jellemzi a mélabú, reménytelenség és és a régi szerelme iránti folyamatos visszaemlékezés. 

 


 


Hozzászólások száma: (0)

Ady Endre: Sem utódja. sem boldog őse...

2014-06-25 22:45:57
Ady Endre verse magáról a megértés iránti kétségbeesett vágyról szólés nagyon őszintén, egyszerűen fogalmaz, amikor kimondja ezt. Miközben büszkén zárkózik el az őt nem értőktő, végül kénytelen beismerni, hogy mennyire magányos is valójában. Felvállalja saját magát és az értékeit, viszont azt is tudja, hogy mások elismerése nélkül nem lehet teljesen elégedett. 

 

Szerintem ez a probléma eléggé tipikus a mai fiatalok számára, hiszen mindenkiben ott van az a bizonytalan, meg nem értett személy, aki néha azt sem tudja, hogy mit kezdjen a körülötte lévő emberekkel...

A vers 1909-ből való, a Szeretném, ha szeretnétek című verseskötetből.


A vers persze sok más mondanivalót és utalást is tartalmazhat. Nektek mi jut eszetekbe róla?   


 


forrás: mek.oszk.hu


 


Hozzászólások száma: (0)