versekmindenkinek

Versek bárkinek, akinek iránypont kell a mindennapokhoz, lelki bajokhoz és párkapcsolatokhoz!

michiyo1 2014.06.25. - 21:59 84273 látogatás 4 bejegyzés

Kosztolányi Dezső: Őszi reggeli

2014-10-23 20:07:31

Kosztolányi Dezső munkásságában főleg a szépség és az erkölcsök kérdéskörét kutatta. A 20. században alkotott. 


Ebben a versében az ősz áll a középpontban. Ez az évszak Kosztolányinál egyszerre jelzi a pusztulás, elmúlás érzetét és az élet gazdagságát. Őszi gyümölcsökként jelennek meg az élet értékei. - Ezek azonban részvéttelenek, tehát üresek maradnak, amik csak kívülről szépek. Az ember nem férkőzhet a közelükbe, elszigetelt marad. A vers eleji kijelentés az életet lezártnak tekinti: ez tele volt pompával, gazdagsággal, de ez mind mégsem elégíti ki Kosztolányit. Ugyanakkor a gyümölcsök felsorolása vigaszként szolgálhatnak a halállal szembenéző költőnek: sok szép dolog volt eddigi életében. Jobb volna élni = jobb volna teljes, boldog életet élni, illetve jó lenne még egy kicsit tovább élni. Ehhez azonban már késő... az utolsó két sorban már a halál int neki. A végkicsengés mégsem lesz pesszimista, a halál egy új, ismeretlen és nem is olyan szörnyű világ lesz.  


Hozzászólások száma: (0)

Szabó Lőrinc: Tréfálkozó őszi levelekkel

2014-10-15 23:06:55

 Egy őszi vers ősszel... 


Hozzászólások száma: (0)

Ady Endre: Párisban járt az Ősz

2014-10-11 23:54:32

 Ady Endre a 20. század első két évtizedének a legkiemelkedőbb költője volt, akinek kedvlet témái közé tartoztak a halál-versek, költői programot adó versek, szerelmes versek és a magyarság-versek. 


Ebben a művében Ady azt a különleges pillanatot örökíti meg, amikor egy látszólag gondtalan nyári napon hirtelen beléhasít a felismerés: a halál itt van mellette. Az Ősz egyenlő a halállal, amivel Ady egy szinte valóságon túli helyzetben találkozik. Más nem láthatja és nem is hallhatja a költő: az egyén rádöbbenése ez a halál közelségére.Hozzászólások száma: (0)

Arany János: Ősszel

2014-10-05 15:28:04

Arany János a 19. század egyik legfontosabb költője volt. Munkássága nagy hatással volt a következő nemzedékekre. 


Ebben a versében Arany a forradalom és szabadságharcának elbukásán kesereg. Úgy érzi, hogy már nem képes újra verseket írni, hogy nincs értelme költészetének. Osszián egy régi, legendás dalnok volt, költészetére a komor és szomorú világ volt jellemző. 


  


Hozzászólások száma: (0)