/ A Te történeted / Ki vagyok én, avagy a tinédzserek központi problémája
  2014-03-31
Közzétéve

Ki vagyok én, avagy a tinédzserek központi problémája

Manapság a fiataloknak mi a problémájuk? Elég sokminden... A novella a KamaszPanasz Írópályázatára íródott. Ha tetszik az írás, like-old a bejegyzés alján, hogy március végén a szerinted legjobb mű szerzője nyerhesse meg a közönségdíjat!

 

Ki vagyok én, avagy a tinédzserek központi problémája

 

Manapság a fiataloknak mi a problémájuk? Elég sokminden. Talán az is, hogy kedvezőbben alakult számukra a világ, s jobb korba születtek szüleikhez képest. Bulizhatnak, ismerkedhetnek, s annyi barátjuk lehet, amennyit csak akarnak. Ez néhány tíz vagy száz évvel ezelőtt korántsem volt így. Azokban az időkben a nevelés teljesen más körülmények között folyt. Azonban ahogyan a mondás is tartja: „jó dolgában a kutya is megvész.” Ahogy haladtunk a korral, egyre több lehetőség tárult a fiatalok elé. Mind jó, s rossz értelemben: több a sportolási lehetőség, kulturális szempontból is kedvezőek a feltételek. Vannak azonban hátrányai is: az átalakult társadalommal jött a szabadidő leszűkülése, s a családtól való eltávolodás a drog és az alkoholproblémákkal karöltve. Kialakult azonban egy nagyon érdekes, de pszichológiailag viszont egy nagyon összetett probléma: ez a megfelelési kényszer. Napjainkban rengeteg fiatalt érint – maguknak, vagy éppen környezetüknek szeretnének – megfelelni. A többiekhez való folyamatos hasonlítgatás, a divat követése, a kinézet fontossága, s még sok egyéb tényező alkotja a probléma alapját. Minden tizenéves kialakít egy képmást amit követni szeretne, s ennek megfelelni. Ezt általában kitűzött célként fogalmazzák meg. Manapság a legfontosabb számukra az, hogy a lehető legjobb formájukat mutassák a külvilág felé. A fiatalok függnek egymástól, ez leginkább egymás társaságában nyilvánul meg. Ez azt jelenti, hogy többségük a másik véleményére ad, s fejben kialakul egy olyan elképzelés, miszerint „mit gondol rólam az, aki szembe jön velem az utcán?”, vagy „eléggé jól nézek ki?” A megfelelési kényszer több okból is kialakulhat. Az egyik az, hogy a tinik tényleg saját maguknak akarnak bizonyítani; vagy esetleg a tekintetben akarnak tökéletesnek tűnni, hogy barátságot vagy szerelmi kapcsolatokat legyenek képesek kialakítani. A legjobb megoldás talán az lehet, ha elfogadod saját magad olyannak amilyen vagy, hiszen egész életre ebbe a külsőbe vagy zárva. Bizonyos mértékben lehet változtatni a külsődön s a pénzen megvásárolható értékeiden (ruhák, kiegészítők), azonban ez ne váljon a károdra. Lelkileg ne legyen belédkódolva az, hogy valaki más miatt csinálj bármit is magaddal. A lényeg az, hogy magadnak megfelelj. Ha nem tetszel, akkor jöhet a változtatás, de ésszerűen csináld! Nyugodtan beszéld meg problémáidat azokkal, akik közel állnak hozzád. Legyen az családtag, vagy egy közeli ismerős, akivel jó kapcsolatot ápolsz. Ne felejtsd, hogy ma már mindenre van megoldás. Szóval ki vagyok én valójában? Olyan valaki aki mások zenéjére táncol, vagy éli a saját életét bármiféle külső behatás nélkül? Utóbbi lenne a legcélravezetőbb, hiszen az ember lelki békéje a legfontosabb. A lélek megnyugvása után, a test is megnyugszik.

Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!