/ A Te történeted / Tükörkép
  2014-03-26
Közzétéve

Tükörkép

Kamasznak lenni nem könnyű. Kamasz lánynak lenni igazi megpróbáltatás... A novella a KamaszPanasz Írópályázatára íródott. Ha tetszik az írás, like-old a bejegyzés alján, hogy március végén a szerinted legjobb mű szerzője nyerhesse meg a közönségdíjat!

 

Tükörkép

 

Kamasznak lenni nem könnyű. Kamasz lánynak lenni igazi megpróbáltatás. Kamaszkorban az ember hajlamos azt hinni, neki a legnehezebb; az egész világ összefogott ellene: ilyekor megfeledkezünk a világ igazi gondjairól, és a saját válságunk eluralkodik felettünk. Kell lennie egy biztos pontnak az életünkben, ami erőt ad a folytatásra, különben értelmetlen a harcunk.

A felnőtté válás küszöbén az élet hirtelen túlbonyolódik. Arra törekszem, hogy jó legyek. Nem szégyellem, hogy jó akarok lenni egy világban, ahol egyre több a rossz. Elégedetté és büszkévé akarom tenni a családomat. Boldognak akarom tudni a barátaimat. Mosolyogni szeretném látni az embereket. Bárcsak olyan könnyű lenne valóra váltani mindezt, mint kívánni! De az ember néha önző, önfejű, és meggondolatlan! Senki sem tökéletes, egy kamasz aztán pláne nem! Tudom, miről beszélek: én is az vagyok.

A középiskolának megvan a maga hierarchiája, akár egy birodalomnak. A társadalmunk által kivételezettnek nyilvánítottak kritikusan szemlélik a diákságot, míg a kiközösítettek lesütött szemmel közlekednek. Szomorú, de így van. Gyakran ez határozza meg a barátságkötéseket is, ám az ilyen érdek barátságok nem hosszú életűek.

Vannak azonban elpusztíthatatlan, igaz barátságok is. A barátaim tartják bennem a lelket, amikor úgy érzem, nincs értelme tovább élnem. Szerencsés vagyok, amiért megajándékoztak a barátságukkal, bizalmukkal és szeretetükkel, és boldoggá tesz a tudat, hogy mindig számíthatunk egymásra; együtt nevetünk, lelkizünk, megosztjuk egymással a titkainkat, és örök hűséget fogadunk egymásnak.

A gond ott kezdődik, ha a barátaim összevesznek. Melyikük oldalára álljak? Mindketten elvárják a támogatásomat, és én csak egy helyben állok! Hogy várhatják el tőlem, hogy válasszak kettejük között? Mindketten fontosak nekem. Villámhárítónak lenne nem túl kellemes. Egyikükkel sem lehetek teljesen őszinte, mert azzal elárulnám a másik barátomat. Igyekszem őket minél hamarabb kibékíteni, de olyan makacsok és büszkék, hogy ez meghaladja az erőmet.

Mindenkinek van egy barátja, aki megállás nélkül csak magáról tud beszélni. Nem mondjuk meg neki, hogy érzünk, mert szeretjük. Hányszor gondoltam, mennyivel jobb vagyok nála! Néha nem értek egyet a barátaim döntésével. Más értékrenddel, más erkölccsel ítélkezek a világ felett. Van egy barátom, aki legalább annyira vágyik a szerelemre, mint én, de a fiúk visszaélnek a vágyakozásával, és kihasználják. Feldühít, hogy újra és újra elköveti ugyanazt a hibát. Százszor elmondtam neki, nem szabad hagynia, hogy megalázva fájdalmat okozzanak neki. Mi értelme van az egyéjszakás kalandoknak? A szex és a szerelem nem ugyanaz. Én komoly kapcsolatra vágyom! Bárcsak rám találna már a szerelem!

Mégis, amikor a legkevésbé várnám, a barátaim meglepnek egy-egy őszinte, emberi megnyilvánulással, és engem elönt a bűntudat. Milyen jogon ítélkezem felettük? Milyen barát vagyok én? A tükörbe nézve szembesülök magammal: a tükörkép sosem hazudik.

(Fecser Zsuzsanna)

Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!