/ A Te történeted / Külföldi munkavállalás
  2011-06-16
Közzétéve

Külföldi munkavállalás

Ha valaki belefárad az otthoni munkakeresésbe, kilátástalanságba, vagy belefásul a rossz munkájába, felötlik benne a külföldi munkavállalás gondolata. Ahogy olvasom a fórumokat, itt-ott a kommenteket, van, aki meg sem próbál otthon elhelyezkedni.

Persze az alja réteg is mindjárt a jólétbe akar csöppenni és jönnek az ilyen és hasonló szövegek, hogy: "Maj' kimegyek külföldre, mer' az nem olyan szar minditt, meg a haverom mondta, hogy..." Az ilyenektől kapok sikítófrászt komolyan. Egy év munkanélküli után nekem is eljött az idő, hogy lépjek. Szerencsém volt, hogy a testvérem révén én is kaptam állást itt. Van egy lakásom, egy autó, amivel járok, tv-m. DE.

Nekem nagy szerencsém volt, hogy a munkaadóm, ilyen hitvány nyelvtudás mellett is alkalmazott. Előtte több száz helyen próbálkoztam, és megannyi önéletrajzot küldtem szét. Tizenkét évig tanultam németül, de az érettségi (meg jó pár ocsmányulberúgós buli) után kb. be tudtam mutatkozni, tudtam kérni egy korsó sört, meg még pár egyszerűbb dolgot. Ennyi. persze az utam előtt próbáltam készülni, de nemigen ment. Sajnos olyan helyre kerültem, ahol nem kicsit dialektusban beszélik a németet. Komolyan mondom, ha készítenék hangfelvételt és odaadnám egy végzős németszakos egyetemistának, szerintem pislogna, mint ha a szatyorban, vagy visszakérdezne, hogy: He?

Szóval. Anno én is néztem a hirdetéseket az újságokban és az interneten, volt, amit fel is hívtam. Aztán valahogy mindig kiderült, hogy a fizetés egy bizonyos hányadát levonják közvetítés, papírmunka ez az címén. Sőt nekem is van ismerősöm, aki itt dolgozott, nem is keresett rosszul, de mivel neki is otthoni főnöke volt, ezért ő sem a teljes összeget kapta. A szállás persze munkásszálló, a meló hosszú és nehéz. Ha valaki tényleg ismeri a célországa nyelvét, az ne közvetítőn keresztül menjen, mert iszonyatosan megszívHATja vele. Igen. Nehéz simán nekivágni, de sokkal jobban megéri hosszútávon.

Amiről még szólni szeretnék, hogy azért mert itt magasabb az életszínvonal, meg gazdagabbak az emberek, még nincs kolbászból a kerítés. Nagyon keményen meg kell dolgozni a pénzért, sőt, van, hogy keményebben, mint otthon. Erre szokták mondani, hogy "Á, nem lehet az olyan vészes..." De. Van, hogy olyan vészes, vagy még vészesebb. Nem véletlenül tartanak előrébb. Pedig én Bajorországban vagyok, ahol lazábban veszik a dolgokat, és jókat esznek, isznak, amikor csak tehetik. Hadnemondjam, hogy a könnyebb segédmelós pozíciókat az itteniek töltik be, szóval ezzel is számolni kell, sőt ha az adott pozícióra van munkanélküli az adott országból, naná, hogy a helyit alkalmazzák.

A lakásbérletek pedig drágák, a bútorok még inkább, az élelmiszerek kb. hazai szinten mozognak, a benzin drágább, de héj! Szép a táj, tiszta a levegő, csönd van (mármint ebben a faluban) meg elszigeteltség ezerrel. Aki külföldre indul, számoljon vele, hogy minél messzebbre megy, annál többe kerül hazalátogatni, ergo annál ritkábban fog találkozni a barátaival, szüleivel, ismerőseivel. Én egyedül vagyok itt, de én nagyon jól tűröm a magányt.

  További történetek


Forgasd a tollad, írd ki magadból! Ez a Te oldalad! Küldd el nekünk írásodat, és szerkesztőink rövid átfutás után megjelentetik írásod! Miért is jó ez neked? Megoszthatod a világgal, barátokkal, ismerősökkel és másokkal gondolataidat és véleményedet a világról, egészségről, egészséges életről. Te hogyan képzeled el az életedet? Te hogyan tudnál segíteni másokon, hogy jobban és egészségesebben érezzék magukat a bőrükben? Most rajtad a sor! Ragadj billentyűzetet és gépelj!